Μήπως αισθάνεσαι πως παρεμποδίζεις την επιτυχία και την ευτυχία σου;

Έχεις την αίσθηση πως αρκετά συχνά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά;

Πως οτιδήποτε αγγίζεις φαίνεται να καταρρέει; Από τις σχέσεις σου, και τους στόχους σου, μέχρι τις επαγγελματικές επιδόσεις σου;

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, στις οποίες, συνειδητά ή ασυνείδητα, εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε την επιτυχία μας, παρόλο που ισχυριζόμαστε πως επιθυμούμε μια καλύτερη ζωή.

Γιατί όμως να υπονομεύει κάποιος σκόπιμα την επιτυχία του και να γίνεται ο ίδιος εμπόδιο στην προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη;

Τι κρύβεται από πίσω;

– Φόβος της επιτυχίας.

Πολύ συχνά, η επικείμενη επιτυχία δημιουργεί την αίσθηση ότι φτάνοντας ψηλά, θα αποκοπούμε από τους γύρω μας και θα νιώθουμε μόνοι.

Ακόμα, μπορεί να είναι το ότι δεν αντέχουμε την ευθύνη της συνεχόμενης υψηλής επίδοσης. Αν μια φορά πετύχουμε, ίσως οι άλλοι να έχουν προσδοκίες από εμάς τις οποίες δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε.

– Αίσθημα αναξιότητας.

Όσοι πιστεύουν πως δεν αξίζουν την επερχόμενη επιτυχία, κάνουν (ασυνείδητα) οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να αποδείξουν, στον εαυτό τους, πως αυτό είναι αλήθεια.

life coaching tips

– Άλυτα ζητήματα παιδικής ηλικίας

Πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή τους, τραύματα που δημιουργήθηκαν στην παιδική ηλικία, και μπορεί να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν μια κατάσταση προκειμένου να αισθάνονται πως έχουν τον έλεγχο. Και τον έλεγχο, συνήθως αισθανόμαστε πως τον έχουμε στο …γνώριμο.

Φαντάσου ένα παιδί, το οποίο εισέπραττε από τους γονείς πως «θα μπορούσε και καλύτερα» ή «με τα μυαλά που έχεις, δεν σε βλέπω να κάνεις και πολλά», πόσες πιθανότητες έχει να καταφέρει οτιδήποτε στην ενήλικη ζωή του;

Εμμονή στη συνήθεια

Ασυνείδητα αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, και αυτό είναι είναι φυσικό. Η συνήθεια για μερικούς αποτελεί την άσφάλειά τους. Όμως, σκέψου, μήπως τελικά η αλλαγή θα επιφέρει την πρόοδο που επιθυμούμε.

Μερικές χαμηλού ρίσκου στρατηγικές κινήσεις, μπορούν να φέρουν την επιτυχία ένα βήμα πιο κοντά.

Το αυτο-σαμποτάζ μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως:

α) Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα εμφανίζεται συνήθως ως μηχανισμός άμυνας απέναντι στο άγχος που μας προκαλεί μια ενασχόληση ή από την ενόχληση και την κούραση που υποθέτουμε ότι θα μας προκαλέσει η διεκπεραίωση.

β) Τελειομανία

Η προσπάθεια να βρούμε κάποιο αρνητικό σε καθετί που κάνουμε. Όλα μοιάζουν κατώτερα από το ιδανικό που εμείς ορίσαμε για τον εαυτό μας.

γ) Μη ανάληψη ευθύνης για τη ζωή μας

Οι δικαιολογίες που θέλουμε να πιστεύουμε για να αποφύγουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες για τη ζωή μας. “Είναι δύσκολο”, “δεν μπορώ”, “δεν φταίω, προσπάθησα” κλπ.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ «ΣΠΑΣΕΙΣ» ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ

Πώς να ξεπεράσω τα εμπόδια

– Συνειδητοποίησε πως ο μόνος υπεύθυνος για τη ζωή σου είσαι εσύ. Δεν είναι οι άλλοι, αλλά ούτε και οι συγκυρίες.

– Μη φοβάσαι τα λάθη.

Μερικές φορές, τα λάθη δεν είναι απλά μια μεγάλη γκάφα, αλλά μια ένδειξη του πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Αν έχετε τη νοοτροπία της ανάπτυξης, τα λάθη, πολλές φορές, μας διδάσκουν περισσότερα από τις νίκες, καθώς ανακαλύπτουμε νέες επιλογές που δεν είχαμε εξετάσει.

– Κατέγραψε τις επιτυχίες σου μέχρι σήμερα.

Είναι σίγουρο πως έχεις αρκετές. Ζήτησε την βοήθεια των δικών σου ανθρώπων, που σίγουρα θα θυμούνται αρκετές.

Όταν καταγράφουμε τι επιτυχίες μας, και τις βλέπουμε αποτυπωμένες στο χαρτί, ¨βλέπουμε¨ τον εαυτό μας από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Πολλές φορές, στις συνεδρίες μας, οι coachees, ενώ στην αρχή δηλώνουν πως δεν μπορούν να βρουν σε κάτι αξιομνημόνευτο να αποτυπώσουν σαν επιτυχία τους, στο τέλος εκπλήσσονται θετικά και οι ίδιοι από την καταγραφή, αλλά και νιώθουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση να δυναμώνει.

Σκέψου και κατέγραψε τους στόχους σου.

Καθαρά και με λεπτομέρειες. Κατέγραψε επίσης, όλα τα βήματα που θα κάνεις για να τους πραγματοποιήσεις. Μην παρεκκλίνεις από αυτή την λίστα, παρά μόνο όταν είναι αναγκαίο.

Αν παρατηρήσεις πως οι ενέργειές σου δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σου, κάνε μικρές, απαραίτητες διορθώσεις στη συμπεριφορά σου.

Όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία να σπάσουμε τα δεσμά μας και να απογειωθούμε προς την επιτυχία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους λόγους που βάζουμε εμείς οι ίδιοι εμπόδια στον εαυτό μας.

Εάν νιώθεις πως εσύ ο ίδιος/α παρεμποδίζεις με τις πράξεις σου και τη συμπεριφορά σου, την επιτυχία σου, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά τη συνεργασία σου με έναν Life Coach

Μοιράσου αυτό το άρθρο:

Η Συγγραφέας

Scroll to Top

Εγγράψου στο Newsletter

Με την εγγραφή σου στο Newsletter, θα λάβεις αυτόματα ένα ebook ΔΩΡΟ!

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου