Νίκησε την Αναβλητικότητα

Μήπως το “Άστο για αύριο” ή “από Δευτέρα” είναι φράσεις που λες συχνά στον εαυτό σου;

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον εαυτό μας γιατί αναβάλλαμε κάποια δραστηριότητά μας;

Πόσες φορές έχουμε βρει άπειρες δικαιολογίες, προκειμένου να “μεταθέσουμε” κάποιες εργασίες μας στο μέλλον;

Όλοι μας, λίγο πολύ έχουμε υπάρξει αναβλητικοί σε κάποιες φάσεις της ζωής μας.

Σε κάποιες από αυτές, αναβάλλαμε μια δραστηριότητα γιατί εμπιστευτήκαμε το ένστικτό μας ή δεν ήμασταν ΑΚΟΜΑ έτοιμοι για αυτό το εγχείρημα, και αυτό είναι πολύ καλό. Ίσως, να μας προστάτεψε από πολλές …κακοτοπιές.

Το ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι όμως, δεν είναι δικαιολογία για αδράνεια. Αντίθετα, είναι ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας που δίνουμε στον εαυτό μας για να δράσουμε

Το πρόβλημα με την αναβλητικότητα δημιουργείται όταν αυτή γίνεται αρκετά συχνά και δυσχεραίνει την καθημερινότητά, καθώς και τη λειτουργικότητά μας.

Η συνεχής αναβλητικότητα, μπορεί να προκαλέσει ένα μόνιμο άγχος, καθώς δημιουργεί την αίσθηση πως έχουμε ακόμα αρκετές εκκρεμότητες τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.  Και είναι γνωστό πως οι εκκρεμότητες μας τρώνε την ενέργεια!

Όσο, δε, συσσωρεύονται, τόσο περισσότερο άγχος έχουμε και μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο θυμού.

Η αναβλητικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική μας εξέλιξη, την προσωπική ζωή, και να κάνει την καθημερινότητά μας δυσλειτουργική. Επηρεάζεται (αρνητικά) ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, γιατί πολλές φορές πιστεύουμε πως… εμείς οι ίδιοι, σαμποτάρουμε τους στόχους μας.

Θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε, πως η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια, όπως ακριβώς είναι και όλες οι άλλες συνήθειες που έχουμε σαν άνθρωποι.

Είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό και για να απαλλαγείς, θα πρέπει πρώτα…να το αποδεχτείς, να κατανοήσεις (μέσω της παρατήρησης) για ποιο λόγο αναβάλεις μια εργασία και τι αισθάνεσαι για αυτό. Τέλος, να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια.

Γιατί όμως είμαστε συνήθως αναβλητικοί;

– Αρχικά, γιατί δεν επιθυμούμε να το κάνουμε. Είτε γιατί δεν είναι δική μας επιθυμία η υλοποίηση, είτε γιατί δεν μας αρέσει εξαρχής, είτε γιατί έχουμε το βάρος του “πρέπει να γίνει” που μας είναι αβάσταχτο.

– Δεν υπάρχει ένα ισχυρό ΓΙΑΤΙ, μια ισχυρή πρόθεση ή κίνητρο που να δίνει ώθηση για τη δραστηριότητα αυτή.

– Από Φόβο πως ίσως δεν θα τα καταφέρουμε, φόβο για το αποτέλεσμα και το άγχος που θα μας προκληθεί αν δεν είμαστε αποτελεσματικοί (π.χ. τι θα πει ο κόσμος για εμένα, δεν είμαι ικανός/η, δεν είμαι αποτελεσματικός/-η).

– Άλλες φορές φοβόμαστε τη σύγκριση ή έχουμε τάσεις τελειομανίας και για αυτό το μεταφέρουμε συνεχώς για αργότερα, προκειμένου τότε να το κάνουμε τέλειο!

Αφού καταλαβαίνουμε ότι η αναβλητικότητα μας κρατά στάσιμους, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας και στον τρόπο σκέψης μας.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Πώς αντιμετωπίζουμε και αποβάλλουμε αυτή τη συνήθεια που λέγεται “αναβλητικότητα”;

– Ξεκαθάρισε τι έχει προτεραιότητα για εσένα και διευκρίνισε αν όλα όσα θέλεις να κάνεις είναι δικές σου επιθυμίες, δικές σου επιλογές ζωής. Αναρωτήσου αν εξυπηρετεί το δικό σου καλό ή απλά πρόκειται για προϊόν πίεσης από άλλους.

Χώρισε ό,τι έχεις να κάνειςε σε Σημαντικό και μη Σημαντικό. Η αλήθεια είναι, πως το Σημαντικό θα χρειαστεί να γίνει άμεσα, ενώ το μη σημαντικό μπορεί πραγματικά να γίνει αργότερα, χωρίς να σε γεμίζει ενοχές και άγχος.

– Δημιούργησε πλάνο και ιεράρχησε τις προτεραιότητές σου …για κάθε ημέρα!!

Άρχισε από τις πιο εύκολες και γρήγορα διαχειρίσιμες εργασίες, έτσι ώστε η λίστα να μικραίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα σε τονώσει ψυχολογικά και θα σε κάνει ακόμη πιο παραγωγικό/ή.

Με αυτό τον τρόπο, καθώς η λίστα θα μικραίνει σταδιακά, σου δημιουργείται η σωστή εντύπωση πως δεν έχεις αναβάλει τόσες πολλές δουλειές, όσες είχες εξαρχής στο μυαλό σου. 

Έχεις την αίσθηση της προόδου.

– Αυτο-οργανώσου. Κάνε λίστα με μικρούς στόχους, οι οποίοι φυσικά συμβάλουν στην επίτευξη του μεγάλου σου εγχειρήματος, και δώσε στον εαυτό σου τη χαρά να …σβήνει όσα έχει ολοκληρώσει!

Πολλοί άνθρωποι τρομάζουν μπροστά σε έναν μεγάλο στόχο και στον φόρτο εργασίας που μπορεί να προκύψει. Αν λοιπόν τον σπάσεις σε μικρές δραστηριότητες, θα φαντάζει στο μυαλό σου “παιχνιδάκι”.

– Απομάκρυνε οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή (κινητά, e-mail, ειδοποιήσεις) και επικεντρώσου μόνο σε αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις για την ώρα. Έτσι θα τελειώσεις πιο γρήγορα, θα έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα και μετέπειτα περισσότερη όρεξη για άλλες δραστηριότητες που ανέβαλλες στο παρελθόν.

– Αναγνώρισε, με τη μορφή της παρατήρησης, την συναισθηματική μορφή της αναβλητικότητάς σου.

Επικεντρώσου, στα συναισθήματα που νιώθεις για αυτή τη δραστηριότητα που αφήνεις για αργότερα, και θα εκπλαγείς από τους θησαυρούς που θα βρεις από αυτή την ενδοσκοπική παρατήρηση.

– Δώσε εσύ οι ίδιος/α ρεαλιστικές απαντήσεις στα δικά σου επιχειρήματα και δικαιολογίες. Κάνε εσύ για εσένα τον “δικηγόρο” της άλλης πλευράς.

Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις πως, ίσως, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσεις τα κίνητρά σου, και να βρεις περισσότερο νόημα σε όσα καλείσαι να κάνεις.

– Και τέλος, αποδέξου την ανθρώπινη φύση σου και παραδέξου πως είναι ανώφελο να κάνεις τα πάντα ΤΕΛΕΙΑ.

Δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι πως όλα θα πρέπει να γίνουν εξαιρετικά, μοναδικά, υπέροχα, καταπληκτικά.

Αν φοβάσαι πως το αποτέλεσμα της δράσης σου δεν θα είναι τόσο υπέροχο όσο επιθυμείς, τότε είναι σίγουρο πως θα αποφεύγεις συστηματικά να το επιχειρήσεις.

Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως, όσο σημαντικό είναι να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξεκουραζόμαστε, να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τη ΖΩΗ.

Η συνεχής εγρήγορση και η δουλειά υπό πίεση δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της αναβλητικότητας.

Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση και για αυτό θέλει προσοχή.

Μικρά διαλείμματα στην καθημερινότητα είναι μεγάλες ανάσες Ζωής!

Άλλωστε το ζητούμενο είναι να βρίσκεις τη χαρά σε κάθε δραστηριότητα, ακόμα και αν αυτή σου φαίνεται βαρετή!

Έτσι δεν είναι;

Message from your LifeCoach:

Αν θέλεις να βρείτε τη Δύναμή σου και να Νικήσειςε την αναβλητικότητά σου, σας επικοινώνησε μαζί μου.

Μοιράσου αυτό το άρθρο:

Η Συγγραφέας

Scroll to Top

Εγγράψου στο Newsletter

Με την εγγραφή σου στο Newsletter, θα λάβεις αυτόματα ένα ebook ΔΩΡΟ!

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου